Вітаміни – таблиця з біології

Вітаміни – таблиця з біології

Вітаміни – таблиця з біології

Назва Значення Де знаходиться
А Ретинол У формі ретиноєвої кислоти вітамін стимулює зростання і розвиток. Ретинол є структурним компонентом клітинних мембран, забезпечує антиоксидантний захист організму.
При нестачі вітаміну A погіршується зір, порушується змочування рогівки. Також спостерігається зниження імунної функції і уповільнення зростання.
Печінка (особливо печінка морських риб), яєчний жовток.
B1 Тіамін Відіграє важливу роль в процесах метаболізму вуглеводів, жирів і білків. Необхідний для нормального росту і розвитку і допомагає підтримувати належну роботу серця, нервової і травної систем. Пшеничний хліб з борошна грубого помелу, соя, квасоля, горох, шпинат, печінка, нирки, мозок, свинина, яловичина.
B2 Рибофлавин Необхідний для утворення еритроцитів, антитіл, для регуляції росту і репродуктивних функцій в організмі. Також необхідний для здоров’я шкіри, нігтів, росту волосся і в цілому для здоров’я всього організму, включаючи функцію щитовидної залози. Печінка, нирки, дріжджі.
В3 (ніацин, нікотинова кислота) Знижує рівень загального холестерину, покращує кровообіг головного мозку. Житній хліб, ананас, манго, буряк, гречка, квасоля, м’ясо, гриби, печінку, нирки.
В4 Холін Є важливою речовиною для нервової системи і покращує пам’ять. Впливає на вуглеводний обмін, регулюючи рівень інсуліну в організмі. У комплексі з лецитином сприяє транспорту і обміну жирів в печінці. Відсутність холіну в їжі призводить до відкладення жиру в печінці, ураження нирок і кровотеч. Рис, вівсянка, пророслі зерна пшениці, шпинат, печінка, молоко.
В5 Пантотенова кислота Потрібно для обміну жирів, вуглеводів, амінокислот, синтезу життєво важливих жирних кислот, холестерину, гістаміну, ацетилхоліну, гемоглобіну. Стимулює виробництво гормонів надниркових залоз. Відіграє важливу роль у формуванні антитіл (імунітет), сприяє засвоєнню інших вітамінів. Дріжджі, ікра риб, яєчний жовток, зелені частини рослин, молоко, морква, капуста і т. Д.
В6 Адермін (піридоксин, піридоксаль, піридоксамін) Бере участь в обміні речовин, необхідний для нормального функціонування центральної і периферичної нервових систем. Зернові паростки, волоські горіхи і фундук, шпинат, картопля, батат, морква, цвітна і білокачанна капуста, помідори, полуниця, черешня, апельсини і лимони, авокадо.
В7 Біотин Входить до складу ферментів, що регулюють білковий і жировий баланс. Бере участь в синтезі ферменту, що регулює обмін вуглеводів. Є джерелом сірки, яка бере участь в синтезі колагену. Печінка, нирки, дріжджі, бобові, кольорова капуста, горіхи.
B9 Фолієва кислота Необхідний для росту і розвитку кровоносної та імунної системи (для створення і підтримки в здоровому стані нових клітин). Зелені овочі з листям, цитрусові, бобові, хліб з борошна грубого помелу, дріжджі, печінку, входить до складу меду.
В12 Цианокобаламін Необхідний для повноцінної роботи кровоносної і нервової системи. Підтримує рівень гемоглобіну. Риба, печінка, молоко, сири, йогурти.
С Аскорбінова кислота Потрібно для утворення колагену, багатьох гормонів, бере участь у перетворенні холестерину в жовчні кислоти. Необхідний для повноцінної роботи імунної системи. Шипшина, обліпиха, чорна смородина, петрушка, брюссельська капуста, брокколі, солодкий перець, кріп, шпинат, цитрусові.
D – група вітамінів (холекальциферол, ергокальциферол, сітокальціферол, 2,2-дігідроергокальціферол і інші) Забезпечує всмоктування кальцію і фосфору з їжі в тонкому кишечнику. Необхідний для росту і здоров’я кісткової тканини. Необхідний для здоров’я і росту кісток, зубів, нігтів, волосся.
Нестача вітаміну D це основна причина розвитку рахіту у дітей.
Сонячне світло, риб’ячий жир.
В значно меншій мірі: вершкове масло, сир та інші жирні молочні продукти, яєчний жовток, ікра.
Е Токофероли і токотрієноли Антиоксидант. Необхідний для повноцінної роботи кровоносних судин. Є ефективним імуномодулятором, що сприяє зміцненню імунозахисних сил організму. Рослинні масла, насіння соняшнику (насіння), горіхи, висівки.
K група вітамінів Необхідний для згортання крові. Відіграє значну роль в обміні речовин в кістках і в сполучній тканині, а також в здоровій роботі нирок. Бере участь в засвоєнні кальцію та в забезпеченні взаємодії кальцію і вітаміну D. Зелені листові овочі (шпинат, латук …), капуста (білокачанна, кольорова, брюссельська, брокколі), петрушка, висівки, м’ясо, яйця.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*