Вітаміни – таблиця з біології
Назва | Значення | Де знаходиться |
А Ретинол | У формі ретиноєвої кислоти вітамін стимулює зростання і розвиток. Ретинол є структурним компонентом клітинних мембран, забезпечує антиоксидантний захист організму. При нестачі вітаміну A погіршується зір, порушується змочування рогівки. Також спостерігається зниження імунної функції і уповільнення зростання. |
Печінка (особливо печінка морських риб), яєчний жовток. |
B1 Тіамін | Відіграє важливу роль в процесах метаболізму вуглеводів, жирів і білків. Необхідний для нормального росту і розвитку і допомагає підтримувати належну роботу серця, нервової і травної систем. | Пшеничний хліб з борошна грубого помелу, соя, квасоля, горох, шпинат, печінка, нирки, мозок, свинина, яловичина. |
B2 Рибофлавин | Необхідний для утворення еритроцитів, антитіл, для регуляції росту і репродуктивних функцій в організмі. Також необхідний для здоров’я шкіри, нігтів, росту волосся і в цілому для здоров’я всього організму, включаючи функцію щитовидної залози. | Печінка, нирки, дріжджі. |
В3 (ніацин, нікотинова кислота) | Знижує рівень загального холестерину, покращує кровообіг головного мозку. | Житній хліб, ананас, манго, буряк, гречка, квасоля, м’ясо, гриби, печінку, нирки. |
В4 Холін | Є важливою речовиною для нервової системи і покращує пам’ять. Впливає на вуглеводний обмін, регулюючи рівень інсуліну в організмі. У комплексі з лецитином сприяє транспорту і обміну жирів в печінці. Відсутність холіну в їжі призводить до відкладення жиру в печінці, ураження нирок і кровотеч. | Рис, вівсянка, пророслі зерна пшениці, шпинат, печінка, молоко. |
В5 Пантотенова кислота | Потрібно для обміну жирів, вуглеводів, амінокислот, синтезу життєво важливих жирних кислот, холестерину, гістаміну, ацетилхоліну, гемоглобіну. Стимулює виробництво гормонів надниркових залоз. Відіграє важливу роль у формуванні антитіл (імунітет), сприяє засвоєнню інших вітамінів. | Дріжджі, ікра риб, яєчний жовток, зелені частини рослин, молоко, морква, капуста і т. Д. |
В6 Адермін (піридоксин, піридоксаль, піридоксамін) | Бере участь в обміні речовин, необхідний для нормального функціонування центральної і периферичної нервових систем. | Зернові паростки, волоські горіхи і фундук, шпинат, картопля, батат, морква, цвітна і білокачанна капуста, помідори, полуниця, черешня, апельсини і лимони, авокадо. |
В7 Біотин | Входить до складу ферментів, що регулюють білковий і жировий баланс. Бере участь в синтезі ферменту, що регулює обмін вуглеводів. Є джерелом сірки, яка бере участь в синтезі колагену. | Печінка, нирки, дріжджі, бобові, кольорова капуста, горіхи. |
B9 Фолієва кислота | Необхідний для росту і розвитку кровоносної та імунної системи (для створення і підтримки в здоровому стані нових клітин). | Зелені овочі з листям, цитрусові, бобові, хліб з борошна грубого помелу, дріжджі, печінку, входить до складу меду. |
В12 Цианокобаламін | Необхідний для повноцінної роботи кровоносної і нервової системи. Підтримує рівень гемоглобіну. | Риба, печінка, молоко, сири, йогурти. |
С Аскорбінова кислота | Потрібно для утворення колагену, багатьох гормонів, бере участь у перетворенні холестерину в жовчні кислоти. Необхідний для повноцінної роботи імунної системи. | Шипшина, обліпиха, чорна смородина, петрушка, брюссельська капуста, брокколі, солодкий перець, кріп, шпинат, цитрусові. |
D – група вітамінів (холекальциферол, ергокальциферол, сітокальціферол, 2,2-дігідроергокальціферол і інші) | Забезпечує всмоктування кальцію і фосфору з їжі в тонкому кишечнику. Необхідний для росту і здоров’я кісткової тканини. Необхідний для здоров’я і росту кісток, зубів, нігтів, волосся. Нестача вітаміну D це основна причина розвитку рахіту у дітей. |
Сонячне світло, риб’ячий жир. В значно меншій мірі: вершкове масло, сир та інші жирні молочні продукти, яєчний жовток, ікра. |
Е Токофероли і токотрієноли | Антиоксидант. Необхідний для повноцінної роботи кровоносних судин. Є ефективним імуномодулятором, що сприяє зміцненню імунозахисних сил організму. | Рослинні масла, насіння соняшнику (насіння), горіхи, висівки. |
K група вітамінів | Необхідний для згортання крові. Відіграє значну роль в обміні речовин в кістках і в сполучній тканині, а також в здоровій роботі нирок. Бере участь в засвоєнні кальцію та в забезпеченні взаємодії кальцію і вітаміну D. | Зелені листові овочі (шпинат, латук …), капуста (білокачанна, кольорова, брюссельська, брокколі), петрушка, висівки, м’ясо, яйця. |
Leave a Reply